הווריאנט החדש שזכה לכינוי "ארקטורוס", הוא תת וריאנט של האומיקרון. הארקטורס זוהה לראשונה בקפריסין בינואר 2023, ומאז נמצא בכמה מדינות אחרות: בריטניה, נפאל וארצות הברית.
שווה גם לקרוא – מה זה השתלת קרנית?
וריאנט הארקטורס זוהה גם בהודו באפריל 2023 ומאז הוא מתפשט במהירות. ממשלת הודו נוקטת בצעדים כדי לפקח על התפשטות הווריאנט וכדי להגן על הציבור. הממשלה הגדילה את מספר את הבדיקות ל-COVID-19 ופועלת להגברת הזמינות לחיסונים. נוסף על כך, פועלת ממשלת הודו להעלאת המודעות לגבי הנגיף ומעודדת את הציבור לנקוט באמצעי זהירות כדי להגן על עצמם.
התסמינים של ארקטורס דומים לאלו של גרסאות אחרות של COVID-19, אך נוספו להם גם תסמינים חדשים ומדאיגים של כאבי עיניים. אנשים שהתגלו כחיוביים לזן ארקטורס דיווחו על כאבי עיניים ועל כאבי ראש שמקשים על הראייה. במקרים מסוימים, כאב העיניים ילווה בתסמינים אחרים כגון: אדמומיות בעיניים, נפיחות בעיניים גרד, והפרשות דביקות.
מדוע תוקף הזן החדש את העיניים?
עדיין לא ברור מדוע הנגיף גורם לכאבי עיניים. חלק מהמומחים מאמינים שייתכן שהנגיף תוקף ישירות את העיניים, בעוד שאחרים מאמינים שכאב העיניים הוא תופעת לוואי של תגובת המערכת החיסונית לנגיף.
בנוסף לכאבי עיניים, גורם הווריאנט גם לתסמינים אחרים, כגון חום, שיעול, קוצר נשימה ועייפות. במידה שאחד או יותר מתסמינים אלו מופיעים חשוב להיבדק ל-COVID-19. הטיפול בכאבי העיניים הקשורים לקורונה יכללו תרופות לשיכוך כאבים, טיפות עיניים או אנטיביוטיקה במידת הצורך.
כיצד להימנע מהידבקות בזן הקורונה החדש?
מחקרים מראים כי האדם הממוצע נוגע בפניו לפחות עשרים וחמש פעמים בשעה; כיוון שהתפשטות המחלה עוברת דרך העיניים, הדרך הטובה ביותר להישמר מפני זן הארקטורוס היא שמירה על הגיינית ידיים ופנים, שימוש מופחת בעדשות מגע ובדיקה לזיהוי COVID-19. נכון לעכשיו, נראה שקצב ההתפשטות של הזן החדש מהיר יותר מזנים קודמים של הקורונה; עם זאת, יתכן וקצת ההתפשטות המהיר קשור גם בתנאי החיים הצפופים במדינות שהתגלה בהן הנגיף.
כדאי גם לקרוא – מהי דלקת הלחמית?
סיכום – זן ארקטורס חדש ומדבק
בחודשים האחרונים אובחן זן חדש ומדבק של וירוס הקורונה. נוסף לתסמינים המוכרים והצפויים של חום גבוה ושיעול, מדווחים החולים על עיניים מגרדות או דביקות, על נפיחות בעיניים או על אדמומיות בעיניים. נכון לעכשיו, התפשטות הנגיף החדש לא משפיעה על ההחלטה לביטול הבידוד בישראל. כדי לשמור על בריאות הציבור, במשרד הבריאות בישראל עוקבים מקרוב אחר קצת ההתפשטות של וריאנט ארקטורס בעולם.